Actualitat

Entrevista a Jorgos Papadakis, Managing Director de l’European Microfinance Network

30/09/2024

Comparteix aquesta notícia

Ja fa 6 mesos que ets el nou Managing Director de la European Microfinance Network (EMN). Quina és la missió de l’EMN? Qui són els seus membres? Quins serveis els oferiu?

És un honor i una gran responsabilitat liderar la xarxa de microfinances més important d’Europa durant els últims sis mesos. Ajudem els nostres membres a crear i fer créixer nous serveis financers i no financers per a emprenedors de comunitats vulnerables i desateses. L‘EMN ho fa compartint bones pràctiques i defensant els seus membres a les institucions de la UE i més enllà. L‘EMN també dóna suport als seus membres en diversos projectes, com SIFTA, que ajuda a les organitzacions de microfinances. Cal tenir en compte que el 25% dels nostres membres són proveïdors de serveis no financers.

 

Quina és la situació del sector de les microfinances a Europa? A quines oportunitats i reptes s’enfronta?

Les microfinances mai envelleixen. Tenen la capacitat d’evolucionar i desenvolupar-se en resposta a circumstàncies i crisis canviants, com la pandèmia mundial causada pel virus SARS-CoV-2. El potencial de les microfinances per contribuir a assolir els objectius de la Unió Europea, inclosa la reducció de l’exclusió social i la discriminació, representa una oportunitat important per al sector. No obstant això, el marc regulador, que pot resultar complicat o fins i tot hostil per als nostres esforços per proporcionar serveis financers en el sector de l’emprenedoria inclusiva, representa un altre repte per a nosaltres i els nostres membres.

 

Quina és l’estratègia dels organismes de la UE per promoure la inclusió financera a Europa? Com s’involucra l’EMN en la definició, implementació i avaluació d’aquesta estratègia?

Els organismes de la UE promouen i donen suport a la inclusió financera a través de molts serveis. Això va des de proporcionar garanties i instruments finançats fins a oferir formacions i serveis de consultoria a mida amb l’objectiu de desenvolupar encara més les organitzacions i augmentar la inclusió financera a tot Europa. L‘EMN participa activament en els intercanvis entre els organismes de la UE i els membres sobre com implementar i millorar les solucions existents per al sector de les microfinances. Un lloc d’aquest intercanvi és la conferència anual de l’EMN on els responsables polítics, les parts interessades i els representants, així com els actors del sector, es reuneixen per discutir i identificar solucions efectives, factibles i innovadores per als diversos reptes als quals ens enfrontem.

 

En quins països de la UE és més fàcil i difícil per als emprenedors accedir al finançament? Per què?

Probablement és impossible dir en quin país és més fàcil o més difícil accedir al finançament. Molt sovint les microfinances es redueixen a l’accés al finançament. No obstant això, les microfinances, per definició, són la combinació de serveis no financers i financers. Cada estat membre de la UE s’enfronta als seus propis reptes i té les seves pròpies prioritats. De vegades, això pot comportar limitacions de finançament per als actors de l’espai d’emprenedoria inclusiva, mentre que de vegades el marc regulador, com ja s’ha explicat, fa més difícil oferir serveis financers.

 

Hi ha algun informe d’avaluació d’impacte de les microfinances a la UE? Si és així, quines són les seves principals troballes?

Aquest informe proporciona una instantània del sector de les microfinances a Europa i el seu rendiment social. El 2022, el sector de les microfinances va donar suport a almenys 1,3 milions d’emprenedors i llars desateses pel sector financer tradicional. Les institucions de microfinances (IMF) tenen un paper crucial en el servei a una àmplia gamma de grups, especialment dones i clients rurals. També hi ha un interès creixent per donar suport a migrants i refugiats i aquest és un camp on també es dirigeixen els nostres esforços. Hem de proporcionar accés financer bàsic a aquestes persones.

Diverses IMF realitzen avaluacions d’impacte, que mostren resultats positius relacionats amb la creació d’ocupació, l’enfortiment de l’ocupació i la millora de la inclusió social i financera. Metodologies més sofisticades (com el retorn social de la inversió) permeten quantificar els ingressos generats i els costos evitats per la societat i demostrar que les inversions en el sector de les microfinances tenen un impacte positiu en els pressupostos públics.

 

El lema d’Autoocupació és “Soc el que vull ser” I tu, ho ets?

És un gran lema! Parafrasejant-ho una mica, diria: “Soc on vull ser”. Les microfinances, l’emprenedoria inclusiva i l’impacte social són part de mi. No podria veure’m en un lloc millor que on soc ara. Acceptem el canvi i preparem una EMN versàtil i preparada per al futur. Aquest és un dels reptes més emocionants que he tingut com a gerent, i estic molt content de formar part d’aquest procés.